سیم و کابلهایی که برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار میگیرند از مواد اولیه سیم و کابل برق مختلفی ساخته میشوند. در تهیه سیم و کابل برق از چه فلزاتی استفاده میشود؟ کدامیک از این فلزها خواص و مزایای بهتری دارند؟ در این مطلب به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت همچنین اگر به دنبال خرید سیم و کابل البرز الکتریک نور از نمایندگی آن هستید، فروشگاه سیم و کابل ستایش را به شما پیشنهاد میکنیم. انواع سیم و کابل برق آشنایی با مواد اولیه سیم و کابل برق به طور کلی سیمهای برق از دو بخش روکش و هادی تشکیل شدهاند. بخش هادی وظیفه هدایت جریان برق را برعهده دارد. به همین دلیل از جنس فلز برای آن استفاده میکنند. بخش روکش از پلیمر بوده و برای پیشگیری از نشت جریان برق مورد استفاده قرار میگیرد. برای هادی سیمها از فلزات خاصی استفاده میشود. مواد اولیه سیم و کابل برق از چه فلزهایی برای تولید سیم و کابل استفاده میشود؟ همانطور که اشاره شد، سیمهای برق از دو قسمت هادی و عایق تشکیل میشوند. برای قسمت هادی از فلزهای مختلفی استفاده میکنند؛ زیرا این قسمت وظیفه هدایت جریان برق را برعهده دارد.
معمولا برای هادیها از فلزات آلومینیوم و مس استفاده میشود. در ادامه با انواع فلزات به کار رفته در این هادیها بیشتر آشنا میشوید. فلز هادی مس یکی از رایجترین مواد اولیه سیم و کابل برق است که با خلوص بیش از 99.5 درصد برای تولید سیم برق مورد استفاده قرار میگیرد. مس به دلیل مقاومت و انعطافپذری بالا، بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد. درصد خلوص بالای مس در سیمهای برق از فعالیتهای شیمیایی ناشی از ناخالصیها جلوگیری میکند. به طور کلی فلز مس در برابر تغییرات آب و هوایی مقاومت بالایی دارد. باتوجه به انعطافپذیری مناسبی هم که دارد به شکلهای مختلفی درآورده میشود.
از طرف دیگر وزن تقریبا سبکی دارد. فلز هادی آلومینیوم یکی دیگر از فلزهای ساخت هادی سیم برق است که قیمت و وزن سبکتری هم دارد. با وجود این که فلز آلومینیوم در برابر تغییرات آب و هوایی مقاومت بالایی ندارد، اما از نظر وزنی یک سوم فلز مس است. با این حال در برابر رطوبت خیلی زود اکسید میشود. به همین دلیل جریان برق خیلی خوب منتقل نمیشود و رسانایی مناسبی نخواهد داشت. همچنین فلز آلومینیوم نسبت به فلز مس انعطافپذیری بسیار کمتری دارد. معمولا از این نوع سیمها در خطوط هوایی استفاده میشود. دلیل این امر قیمت پایینتر و وزن سبکتر است. فلز آلومینیوم با پوشش مسی در ادامه مبحث مواد اولیه سیم و کابل برق، به فلز آلومینیوم با پوشش مس میپردازیم. همانطور که اشاره شد از فلز مس و آلومینیوم برای ساخت هادی سیم برق استفاده میشود. فلز مس منعطف بوده و در برابر تغییرات جوی مقاومت بالایی دارد.
از طرف دیگر آلومینیوم سبکتر بوده و قیمت بسیار کمتری دارد. با توجه به مزایایی که هر دو این فلزها دارند از آنها در ساخت سیمهای ترکیبی استفاده میشود. به این صورت که سیمهای آلومینیومی را با لایه نازکی از مس میپوشانند. به این ترتیب از هادی مس در برابر پوسیدگی جلوگیری میکنند. از طرف دیگر وزن و قیمت آن هم کاهش پیدا میکند. استفاده از این نوع سیمها که با عنوان سیم آلومینیومی با جدار مسی شناخته میشوند، بیشتر از قبل شده است. کابل برق با هادی مسی و آلومینیومی استفاده از فلز مس و آلومینیوم برای هادی سیم برق چه مزایایی دارد؟ این مواد اولیه سیم و کابل برق، برای هادی مورد استفاده قرار میگیرند. مس رسانای بسیار خوبی است و از انعطافپذیری بسیار بالایی هم برخوردار است.
به همین دلیل قابلیت شکلپذیری بسیار بالایی دارد. همچنین مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و تاثیرات جوی دارد. به همین دلیل از آنها برای ساخت سیمهای برق استقبال میکنند. فلز آلومینیوم هم رسانای مناسبی برای برق محسوب میشود. این فلز وزن سبکتری نسبت به مس دارد و از قیمت پایینتری هم برخوردار است. با این حال انعطافپذیری و مقاومت بالای مس را ندارد. همانطور که اشاره شد، برای پوشش ضعفهای هر دو فلز از ترکیب آنها با عنوان سیم آلومینیومی با جدار مسی استفاده میکنند. بررسی مواد اولیه سیم و کابل برق؛ جنس روکشهای عایق یکی دیگر از قسمتهای اصلی سیمهای برق، روکشهای عایق هستند. این قسمت به دلیل جلوگیری از نشت برق اهمیت بسیار بالایی دارد. معمولا از جنس پی وی سی (PVC) برای روکشها استفاده میکنند.
گرانولهای پی وی سی به صورت دانههای کوچک درون کیسههای 25 کیلوگرمی قرار میگیرند. پی وی سی نوعی عایق الکتریکی است که استفاده از آن مزایای بسیار زیادی دارد. یکی از مزایای مهم آنها، مقاومت بالا در برابر آسیبهای بیرونی است. از طرف دیگر قیمت پایینی هم دارند. همچنین قبلیت انعطافپذیری بالایی دارد. به طور کلی پی وی سیها طول عمر بالایی دارند. از سیمهای با عایق PVC برای ساختمانها استفاده میشوند. همه این موارد باعث میشوند تا از این مواد برای ساخت سیم و کابل استفاده شود. علاوه بر فلز هادی و پلیمر، مواد اولیه سیم و کابل برق دیگری هم مورد استفاده قرار میگیرد. این مواد عبارتند از رنگدانه، مفتول گالوانیزه، قرقرههای آهنی و چوبی، پلیاتیلن کراس شده، نوار ضدآب، نوار PP و … . مواد اولیه سیم و کابل برق مواد اولیه سیم و کابل برق چگونه تهیه میشوند؟
به دلیل حساسیتهایی که تهیه مواد اولیه سیمها و کابلها دارند، باید نکاتی در این زمینه مدنظر قرار بگیرند. مواد اولیه در تولید نقش حیاتی دارند؛ به همین دلیل باید کیفیت بسیار بالایی داشته باشند. بهترین کار برای تهیه این مواد، مراجعه به مراکز معتبر است.برای برق کشی ساختمان روش های گوناگونی وجود دارد. روش روکار و توکار از انواع سیم کشی ساختمان هستد و هر یک برای مکان هایی خاص کاربرد دارند. برقکاری ساختمان امری تخصصی بوده و نیازمند آموزش برق ساختمان می باشد. ما در ادامه این متن مراحل سیم کشی ساختمان به صورت توکار را آموزش می دهیم.
مرحله اول: استفاده از ابزار آلات و تجهیزات تخصصی
ابزار برقکاری ساختمان
سیم کشی صحیح در ساختمان نیازمند رعایت ها استانداردها و استفاده از ابزارهای صحیح است. از مهمترین ابزار لازم برای انجام سیم کشی یک ساختمان می توان به این موارد اشاره کرد:
سیم لخت کن: از این ابزار برای باز کردن عایق روی سیم استفاده می شود و در انواع مختلفی تولید می شود.
انبردست: از انبردست در سیم کشی نیز استفاده می شود و می توان با استفاده از آن برش و یا پیچ دادن سیم ها را انجام داد.
متر و مولتی متر: این وسیله برای اندازه گیری جریان، مقاومت و ولتاژ کاربرد دارد.
تستر ولتاژ القایی: از این ابزار برای اندازه گیری ولتاژ بدون اتصال به مدار استفاده می شود. این ابزار در دو نوع دکمه ای و اتوماتیک وجود دارد.
فازمتر: از این ابزار برای باز و بستن پیچ ها و همچنین تشخیص سیم فاز و نول استفاده می شود.
فنر سیم کشی: از فنر سیم کشی برای انتقال و هدایت سیم ها در لوله های برق استفاده می شود.
سیم و کابل که در این زمینه ما سیم و کابل البرز الکتریک نور را به شما پیشنهاد میکنیم.
مرحله دوم: تهیه نقشه سیم کشی ساختمان
طراحی نقشه سیم کشی ساختمان
دومین مرحله تهیه نقشه جایگذاری لوله و قوطی ها است. برای این کار در ابتدا بر اساس نقشه کلی ساختمان یک نقشه سیم کشی ساختمان تهیه کرده و در آن جای کلیدها، پریزها، لامپ ها، لوله های برق، جعبه تقسیم، جعبه فیوز و غیره را مشخص می کنیم.
مرحله سوم: جای گذاری لوله و قوطی ها مهمترین مرحله از مراحل برقکاری ساختمان
مراحل برقکاری ساختمان
اجرای این مرحله از زمان شروع دیوارها تا زمان قبل سفیدکاری و یا کاشی و سرامیک کردن ادامه دارد. در این مرحله بایستی جای قوطی ها، لوله ها و لامپ ها را در دیوار، سقف و یا کف ساختمان با پیکور کنده و آنها را با رعایت تراز بندی اصولی در جای خود قرار داد. و در صورت نیاز جوشکاری و محکم کردن آنها را انجام داد.
جایگذاری این ابزار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چون در صورت اشتباه در محاسبات و جای گذاری لوله و قوطی ها تصحیح آنها هزینه بر خواهد بود. پس از اینکه جای گذاری این قطعات انجام شد، مرحله سفید کاری و یا سرامیک و غیره انجام می گیرد.
مرحله چهارم: تمیزکاری قوطی ها، لوله ها
مراحل سیم کشی ساختمان را با تمیز کاری لوله ها و قوی ها ادامه می دهیم. معمولا به دلیل انجام عملیات ساختمانی جای قوطی ها، لوله ها و کلید و پریزها از مصالح ساختمانی پر می شود که این موضوع کار برق کشی را سخت و گاه در مواردی غیر ممکن می کند.
به همین دلیل باید در اولین گام از این مرحله آنها را تمیز نمود. این مرحله را بایستی با دقت کافی انجام داد زیرا ریختن مصالح ساختمانی در لوله ها باعث انسداد و گرفتگی آنها می شود.
مرحله پنجم: سیم کشی برق ساختمان
سیم کشی برق ساختمان
پس از اینکه تمیزکاری لوله ها و قوطی ها به شکل اصولی انجام شد بایستی کار سیم کشی در درون لوله ها انجام گیرد. این مرحله از مراحل سیم کشی ساختمان نیز باید با دقت کافی انجام گیرد و سیم ها در اتصالات به وسیله نوار چسب برق به یکدیگر متصل شوند.
همچنین به دلیل اینکه هنوز عملیات ساختمانی به صورت کامل انجام نشده است بایستی سر سیم هایی که از قوطی ها و غیره بیرون آمده اند به یکدیگر محکم شده تا طی عملیات ساختمانی اشتباها خارج نشوند. البته برای کیفیت بهتر کار سیم کشی قلع اندود کردن کل اتصالات و سر سیمها توسط حوضچه قلع نیز توصیه می شود.
مرحله ششم: نصب کلید، پریز و غیره آخرین مرحله از مراحل سیم کشی ساختمان
مراحل سیم کشی ساختمان را با بررسی نصب کلید و پریزها ادامه می دهیم. این مرحله معمولا پس از انجام نقاشی و یا کف سازی انجام می شود. در طی این مرحله قطعاتی مثل کلید و پریزها، نصب جعبه فیوز، لامپ ها، سیستم های اطفای حریق، آنتن ها، آیفون و غیره در جای خود نصب می شوند.
داشتن دقت و ظرافت کاری در این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تمامی این قطعات بایستی به صورت تراز در جای خود بسته شوند.
همچنین محکم کردن اتصالات و درست بستن آنها نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا یک اتصالی و جرقه می تواند باعث آتش سوزی در کل سیم کشی یک ساختمان شده و حوادث ناگواری را در پی داشته باشد.
- ۰۲/۰۹/۱۱